Jelikož lepím zatím většinu modelů v měřítku 1:32, lakuji poměrně velké plochy. Vybavil jsme se proto 3M maskou, abych nečichal výpary z barev a ředidel (viz tento článek).

Nakonec jsem se rozhodl vymyslet něco na odsávání aerosolu a zápachu mímo místnost. Protože jsem nechtěl nějaký box neustále stěhovat a kvůli toho vyklízet neustále celou plochu s rozdělaným modelem (a kde bych ten box skladoval, že?), vymyslel jsem ohraničení pracovního prostoru na pevno. Tedy tak, abych mohl lepit i lakovat kdykoli a průběžně.

Prvně jsem si vzal zbytky čiré 2 mm desky hobbyglas a udělal z ní v prostoru pod světly box. Tím, že byl box "hranatý", zůstalo uvnitř relativně málo prostoru. Proto jsem zakoupil novou desku (500 * 1500 mm cca 330 Kč) a vložil ji prohnutou pod světla - kdy kopíruje tvar světel:

web.jpg

Deska je mléčná, protože jsem na ni prozatím nechal na obou stranách krycí přepravní fólie.

Získal jsem tím tak větší prostor a nemusím "box" nijak stěhovat a přesunovat. Zůstane pod světly na trvalo. Tím, že je hobyglas čirý, nesnižuje intenzitu osvětlení.
Doprava dozadu jsem vložil ventilátor pro potrubí (cca 600,-) průměr 100 mm s průtokem vzduchu 317 m³/hod. Zbývá mi ještě utěsnit prostor vpravo dole, kde vložím proužek zbytku hobbyglasu. Na ventilátor mám připevněnou hadici, kterou jen vytrčím z okna.
Z výsledku odsávání jsem poněkud rozpačitý - ač ventilátor odsává relativně větší množství vzduchu a na konci hadice cítím průtok vzduchu, o kvalitním odsávání se dá diskutovat. Někdo mi radil, ať použiji ventilátor z PC - to nemůže fungovat už vůbec...
Prostor pod kopulí je relativně velký a čelní otvor ještě větší. Takže ventilátor není schopen kvalitního odsávání. Když ho nechám průběžně běžet, určitě nějaké množství "zápachu" odsaje, ale masce se určitě nevyhnu.

P.S,
Co tak dát vedle sebe ventilátory čtyři? Místo na to mám :)

 

Vytisknout stránku Vytisknout stránku26. 10. 2020, 20:34, zobrazeno 2443x, dnes 2x
5.0 1Hodnocení