Jean Michel Jarre v Brně

Už po třetí ve svém životě jsem měl možnost na živo si poslechnout mága elektronické hudby - J. M. Jarreho. Tentokrát to bylo na jeho Evropském turné v Brně. Akce se uskutečnila 12. 11. 2011 v Kajot aréně (Rondo) v Brně.

 

hd_2010_002.jpg

Poprvé jsem jeho koncert navštívil 13. 11. 2008 v Praze. Koncert byl součástí Oxygene Tour 2008. Pro nezasvěcené byl asi tento koncert trochu zklamáním. Hrálo se totiž pouze stejnojmenné album na původních nástrojích. Když J.M.R. dohrál a odešel z pódia, vedle sedící se mne nechápavě ptali: "To je přestávka?" Slyšel jsem i slova: "Za tu kravinu jsem dal tolik peněz?" Tady bylo jednoznačně vidět, kdo tuto muziku zná a kdo ne. (Taky nevím, proč chodí na koncert někoho, koho vůbec neznají. Jen aby byli IN? Nerozumím...)

76613_74125_oxygen.jpg

jarre-machine.jpg

Sestava "starých" nástrojů, na kterých se tvořilo první album.

Po druhé jsem koncert tohoto elektronického kouzelníka navštívil v květnu 2009 - tentokrát už s klasickým výběrem jeho tvorby. Atmosféra koncertu byla jedinečná, krásná laserová show, ucházející ozvučení. Tentokrát jsem byl i s Jankou - mám radost, že poslouchá stejnou muziku jako já...

Na webu jsem našel amatérský záznam z ostravského koncertu:

No a pak tu bylo třetí setkání s mistrem - tentokrát v Brně v prostorách Kajot arény (bývalé Rondo). Byla sobota, 12. 11. 2011 a venku začalo přituhovat...

Tentokrát jedeme na koncert ve třech - mimo mé maličkosti jede i Janka a ten, kdo to celé zainvestoval a zajistil. Můj syn Tom. Lístky jsem dostal jako dárek k narozeninám - je pravda, že jsem si na dárek musel nějaký ten měsíc počkat, ale stálo to za to. Nááádherný dárek! Díky Tome!!!

Parkovat v Brně je vždy radost, ovšem jít na akci do arény skoro v centru Brna, která nemá vlastní parkoviště je tuplem legrace. Naštěstí přijíždíme včas a parkujeme u nedalekého obchodního - nejmenovaného - centra. Trochu prokřehlí dorážíme do haly. Cestou po nás chtějí jen vstupenky, žádné kontroly se nekonají. Když vidím, kolik lidí zde běhá s fotoaparátem a během koncertu bez problému fotí, je mi líto, že jsem si ho s sebou nevzal...

Samostný mistr doráží s 30ti minutovým zpožděním. Už mne to nepřekvapuje, je to asi jeho styl. V Ostravě to bylo stejné. Asi ví, že na něj všichni počkají :o)) A pak to začne - valí se na nás výběr toho nejlepšího - dvě hodiny fantastické muziky bez jediné přestávky. J.M.R. ve svých 63. letech křepčí jako mladík. Úctyhodný výkon!

Během představení nás informuje, že z každé prodané vstupenky až do konce jeho vystupování věnuje jeden eurocent svým přátelům v UNESCO, na snížení negramotnosti ve světě. Kdyby se tato částka dala ze všech vstupenek  prodaných na všechny koncerty a sportovní utkání, byl by problém (alespoň po finanční stránce) do šesti měsíců odstraněn. Zajímavá utopie.

Zde záznam z koncertu:

 Tak to bylo do třetice všeho dobrého. Přehled toho nejlepšího z jeho tvorby. Koncert, který určitě stál za to. Ale ani tady se to neobešlo bez odchodů uprostřed vystoupení. Nevím proč, ale odcházelo docela dost lidí.

Kdybych měl porovnávat Ostravský a Brněnský kocert, tak musím přiznat, že výběrem muziky mne více oslovilo Brno. Z druhé strany zase bylo v Ostravě více světelných efektů.

A co příště? Kdo ví... Možná zase za nějakou dobu budu chtít něco podobného zažít na vlastní kůži. Ale to určitě půjdu dolů do kotle, ať si můžu pěkně zatrsat :o))

Videoklip k poslednímu albu Téo - Téa

3e5f5496ceebdc9f6950399a5cfaf.jpg

w1680x1050_aero.jpg

 

Vytisknout stránku Vytisknout stránku15. 11. 2011, 21:15, zobrazeno 4119x, dnes 0x
0.0 0Hodnocení