Lumča od nás dostal dárek, který si jde dnes vybrat - a my ho jdeme doprovodit!

Luma od malička sní, že by chtěl řídit raktor. Chceme mu to přání splnit a přemýšlíme jak na to. Po několikerých nezdařených pokusech narážíme na stránku Zážitky Libros, kde nalézáme možnost zapůjčení traktoru s "bagrem". Není to úplně drandění traktorem po poli nebo s vlečkou, ale Lumčovi to určitě udělá radost.

A tak v sobotu 23. 11. 2019 míříme do Librosu. Až cestou Jance dochází, že se nechala zmanipulovat mou děravou pamětí a my vyjíždíme o hodinu dříve!
A tak popojíždíme na Landek a jdeme odlovit již dlouho vyluštěnou kešku.

landek.jpg

Pod kopcem je další keška - tady ale musíme vstoupit do podzemí - do staré štoly. Čteme, co nám o tom píše owner:

Názory na původ a účel podzemního prostoru se značně různí. Můžete se dočíst, že se jednalo o cvičnou štolu pro učně nebo důlní kombajny, zkratku pro horníky z Petřkovic na Anselm skrz Landek či protiletecký kryt. K té poslední možnosti se kloním i já. Nasvědčuje tomu i zástěna u vchodu. 
Na místě už v 19. století dle historických map stávala štola, kterou Němci pravděpodobně za války rozšířili a přestavěli na protiletecký kryt. Od odborníka na ostravské podzemí jsem slyšel, že kryt měl být dokončen v roce 1944, ale nemám to jak dokázat.

Stojíme před vstupem do štoly a zevnitř na nás vane teplý a vlhký vzduch. Přiznám se, že v první chvíli nemám odvahu tam vstoupit. V této zimě to bude dobrý úkryt pro bezdomovce... Když ale vidím Jančiny natěšené oči, musím se pochlapit. Vstupuji do štoly a chvíli koukám do tmy, aby si oči zvykly. Za mnou tiše vchází Janka a společně rozsvěcujeme světla na mobilech. Opatrně našlapujeme po hlíně na podlaze. Ze stropu se místy uvolňují cihly a kameny. Musíme dojít až nakonec k závalu, kde se nachází schránka.

Tu nakonec nalézá Janka. Šikulka!

Rádi se vracíme na světlo a oba se shodujeme na tom, že na šachtě bychom pracovat nechtěli. Nasedáme do vozítka a pokračujeme směrem na Libros.

Tam už Lumír s Marcelkou čekají na průvodce. Zaplatí za mne i 100,-, abych mohl Lumírovo bagrování vyfotit. Fasuji žlutou vestu a jsem instruován, kudy můžu jít.

luma-a-bagr-2.jpg

Lumír před svým žlutým vozidlem

luma-a-bagr.jpg

luma-a-bagr-3.jpg

Po krátké instruktáži Luma startuje, zvedá přední radlici a vyráží na své pískoviště. Já klušu po vyhrazené cestě až na místo, odkud snad Lumu uvidím:

luma-skryte-bagruje.jpg

Pokud zaostříte, tak za žlutou hromadou vlevo čouhá kabina stroje s Lumčou uvnitř. Až v tu chvíli mi dochází trapná skutečnost - zapoměl jsem si vyměnit objektivy a na těle mám nasazený pouze širokáč. Takže zoomovat můžu maximlálně tak, jak je vidět na fotce. Prostě ostuda jak mraky. Poněkud znechucený se vracím nazpět, vracím vestu s tím, že je vidět houby - a to nejen mou vinou. Místo je prostě daleko a bez možnosti se dostat blíže. Tady hraje hlavní roli bezpečnost...

buldouzer.jpg

buldouzer-2.jpg

Tak si alespoň vyfotím další stroje pro plnění zážitků a přání.

tatrovka.jpg

Zatím co si Lumča kope díru a následně ji zase pracně zahrabává, pozorujeme na plácku vedle polygonu další atrakci - easy drift.

easydrift.jpg

Přemýšlím, jaké gumy má Hyundai, který se po asfaltu točí jako káča.

easydrift-navlek-na-kolo.jpg

Normální! Jen má na nich plastový návlek. Auto už má něco za sebou - to nesoudím jen podle škrábanců, ale podle zvuku kovu narážejícícho na kov - to asi způsobuje zadní náprava - prostě pro tento styl řízení nejsou klasická auta stavěná.

Za chvíli se vrací vysmátý Lumča a hlásí, že to byla paráda a jako bonus získal nazpět 100,- za nespokojeného fotografa :)
Společně pak zajedeme na kafe do Outlet centra. Příjmně strávené dopoledne!

Vytisknout stránku Vytisknout stránku27. 12. 2019, 15:40, zobrazeno 1345x, dnes 0x
0.0 0Hodnocení