Čím jsem starší, tím je pro mne komplikovanejší najít si pořádné boty. Tím pořádné myslím pohodlné a vyhovující mým požadavkům. 

Časem se mi prostě nohy "rozchodily" a najít boty, které by mi sedly na můj širší nárt je dost problém. Většinou jsou kopyta úzká a mne pak boty po stranách tlačí. 

prvni-vyslam-novych-bot.jpgDlouho jsem nosil boty značky Salomon, které mi jako jediné sedly, ale poslední dobou jsem už dvoje musel přenechat synovi, protože prostě neseděly.

Samozřejmě chodím nakupovat boty v podvečer, když už mám nohy "unavené" a rozejité, ale ani to mi nepomohlo.

Polsední solidní boty (od Salomonu) jsem odrovnal na víkendu ve Štiavnických vrších, kde jsme parádně promokli a boty nevydržely - praskly v místech největšího namáhání v textilní části.
A tak jsem dost zoufaly hledal vyšší turistické boty pro pohyb v přírodě, s membránou a solidní podrážkou.

Díval jsem se, jak dlouho mi poslední Salomonky vydržely - je to skoro přesně osm let! Poprvé jsem je měl na výšlapu na Šípskou Fatru.

A tak jsem se rozhodl znovu zkust štěstí a vyrazil s mou milovanou polovičkou na nákup. Prvně jsem snad z nostalgie navštívil speciálku Salomonu v Nové Karolině. Byl jsem hodně zklamán mizerným sortimentem bot - na webu jich najdete podstatně více, ale v obchodě je nemají. A tak jsem se otočil a šel dál.

Další místo bylo Avion Shopping park - měli jsme namířeno zase do nějakého velkého sportu, ale nějak jsme ho v tom molochu minuli. Janka mne instinktivně táhla dál a pak se před námi objevila prodejna Alpine PRO. Vešli jsme dovnitř a hned za dveřmi stál umělý horský chodníček a za ním police s trekovými botami. Oči mi padly na pěkné kotníkáče a v tu chvíli tam byla prodavačka. Tak co, vyzkoušíme a uvidíme!

tak-mam-nove-botky.jpg

Dostávám na vyzkoušení levou botu - obouvám si ji a... Papučka! Vyžádám si druhou, šňeruji je a pobíhám do kopečka a z kopečka po umělém chodníčku - sedí! A parádně! Na patě nehopsají, jejich šířku prakticky necítím!!! S radostí si je kupuji.

Mají Vibram podrážku s hlubokým vzorem, jsou kožené, mají membránu a jsou příjemně lehké. Co více si můžu přát!

Špičková outdoorová obuv ANGOON je vyrobena z kvalitní velurové usně, opatřené membránou PTX. Tento materiál se zpevněnou patní částí pomocí HSS technologie dostatečně ochrání nohu i v náročném terénu. Funkční membrána zároveň zajišťuje odvod vlhkosti z boty ven a naopak nepropouští vlhkost zvenčí dovnitř. Antibakteriální stélka PEP zabraňuje vzniku zápachu a tvoření bakterií. Značková podešev VIBRAM zaručuje nesmékavost a oděruodolnost obuvi i v náročném terénu. Pro větší viditelnost a bezpečnost nejen při zhoršeném počasí nechybí ani oblíbené reflexní prvky. Úprava materiálu ECO PFC FREE zvyšuje odolnost proti vlhkosti a vzhledem k tomu, že neobsahuje fluorocarbony, je příznivá k životnímu prostředí. Kotníkové boty ANGOON ve více barevných provedeních vás nemůžou zklamat!

První test jim dělám hned pár dnů na to v podhůří Orlických hor. První den používám mé léhké sandálo-trekovky od Lizardu, které mají také Vibram podrážku, ovšem jen velice tenkou, svršek je pak z umělého semiše připomínajícího spíše neopren. Noha je neustále v pohybu - styl chůze se musí těmto botkám přizpůsobit - podrážka kopíruje každou nerovnost, je cítit každý kámen. Loni v létě jsem si při rychlé chůzi ve Slovinsku po kamenitém lesním chodníčku dokonce udělal modřiny na ploskách nohou... Ale jinak na ně nedám dopustit. Jsou lehké, pružné a na noze solidně sedí. Navíc kryjí oproti klasickým sandálům špičku i patu. Takže do přírody fantastické.

lizard-ibrido-men-mocasini.jpg

Proto po změně obuvi na vysoké kotníkové boty s pevnou podrážkou rozkládající tlak kamenů do celé boty mám velmi zvláštní pocit. Ale příjemný! Mám nohu podstatně pevnější a horší terén, nebo stoupání po mokrém podloží je jistější.

Cestou se nám připlete pod nohy potok, který chceme přeskočit. Vybírám si plochý suchý kámen na druhé straně potoka, ale stane se něco, s čím jsem nepočítal - kámen je na nestabilním podloží a já se hluboko zabořím do měkkého hnědého bahna. Až po kotník! Navíc se mi noha nepříjemně zkroutí a já si natáhnu bolestivě šlachy. První cesta vede opět na břeh potoka, kde prakticky celou botu namáčím do vody a smývám z ní bahno. To je pěkný začátek nových bot!

Pak nás čeká ještě zhruba 15 kilometrů, než se dostaneme domů. Boty jsou suché, nepromokly a většina bahna se z nich očistila sama. Druhý den jen stačí vzít kartáč, kůži přejet a boty jsou zase jako nové. Pomohla asi i impregnace bot před prvním použitím speciálním prostředkem (Collonil Carbon Pro).

Další botky, které občas do přírody vytáhnu jsou prsťáky, které jsem dostal jako dárek k narozenínám od svých švagrových. Neměl jsem proto možnost si je vyzkoušet přímo na nohu. Asi bych ocenil o trochu větší - po delší době mě v nich začínají tlačit prsty.

bradlo-2015_-10.jpg

Také styl chůze je potřeba upravit. Našlapování na patu tady není komfortní, je potřeba našlapovat více na celou nohu. Opatrnost je také potřeba při chuzi v terénu - každý prst se při chůzi pohybuje sám a kopnout do kamene je hodně bolestivé. Nepříjemné je třeba vsunutí dřeva či kamene mezi prsty. Prostě zvláštní boty - zvláštní chůze.


Abych dal svým nohám pohodlí i při pohybu mimo přírodu, koupil jsem si za poslední dva roky tři páry bot, které měním neustále dokola a jsem s nimi moc spojený. Všechny mají několik společných věcí - tenkou podrážku a široký střih.Trochu se blíží se stylu "bosé chůze", ale samozřejmě v nich "boso" nechodím.

furoshiki-3.jpgfuroshiki-slozene.jpg

Nejdéle mám boty s názvem Furoshiki, které získaly své jméno podle japonského stylu balení a nošení předmětů v látce. Tady si zabalíte nohu do pružných "křídel" a spodní část nohy vám chrání tenká, ale pevná podrážka Vibram. Navíc se dají boty snadno složit a uložit do malého sáčku.

Používám je jako boty pro přezutí po konci treku, například při cestě autem. Velmi příjemné nošení.

primus-trail.jpg vivobarefood-ra-ii.jpg




Poslední dva páry bot mám od značky Vivobarefood - společenské kožené polobotky z velmi jemné kůže a sportovnější boty z umělých materiálů. Oboje s velmi širokým střihem a relativně tenkou podrážkou, které poskytují špičkové pohodlí.

Po změně obuvi mi odezněly problémy s bolestí kloubů na palci, se kterými jsem dlouho bojoval. Takže jsem konečně našel sestavu bot pro všechny příležitosti, která mi maximálně vyhovuje.

Vytisknout stránku Vytisknout stránku11. 7. 2020, 17:00, zobrazeno 2298x, dnes 0x
0.0 0Hodnocení