Nezabijačka 2015

Rok se sešel s rokem, chuť s chutí a nakonec i všichni kamarádi, těšíce se na společné kuchtění, hodování a zábavu. Letos poprvé se scházíme na Slovensku, na místě zvaném Vaškovo. Naše nezabijačka může začít!


Jako obvykle se to vše upeklo na podzimní vycházce s Marc a Lum. Bylo při steči na Vsácký Cáb, kde nám nedali najíst a my si cestou - celí hladoví - představovali, jaké dobroty si letos uděláme na nezabijačce...
Tři týdny před touto akcí začaly první přípravy - naložil jsem si doma tři velké láhvě utopenců. To abychom nertpěli hladem a nejedli suchý chleba před tím, než vzniknou první výtvory. Janka kupuje bůček a nakládá ho do nálevu, aby byl pěkně proležený, než jej vyudíme.

Ve čtvrtek 26. 11. 2015 s Jankou obrážíme obchody a nakupujeme vše, co je potřeba na nezabijačku. Pak v pátek odpoledne vyrážíme směr Vaškovo. Jsme tam chvíli před Vencou a Ivkou. V chatičce je stejná teplota jako venku - něco málo nad nulou. Dáváme si příchodovku na zahřátí a topíme, co to dá.

dsc01053.jpg

Za chvíli přijíždí Lu s Markem a prázdný stůl se začíná zaplňovat. Páteční večer si užijeme povídáním a hrou v kostky.

dsc01073.jpg

Středem pozornosti je malý přírůstek do rodiny - dvouměsíční jezevčík Xavier. Všechny olíže, pokouše, poskáče a pak usne na prvním klíně, na kterém se může stulit do klubíčka...

dsc01074.jpg

Po ránu se začíná stůl opět plnit. Tentokráte masem připraveným na zpracování. Doráží i zbytek naší bandy - Marc a Lum. A vše se rozbíhá. Dokonce na dvou frontách!

dsc01078.jpg

Venku se začíná topit v udírně, naložené maso se napichuje na klacíky a věší na šňůrky.

dsc01088.jpg

Děvčata uvnitř melou maso na sekanout a tu pak - plněnou vepřovými palci a krůtím masem balí do bránice. To bude bašta!

dsc01091.jpg

Na kamnech se ve velkém hrnci vaří zbytek masa.

dsc01114.jpg

Po jeho vydatném koštu se oberou kosti a maso namele. Letos jsme se rozhodli nedělat tlačenku a vše dát do jitrnic.

dsc01127.jpg

Je toho tolik, že má Jana co dělat, aby to v hrnci vše zamíchala. Prejt naplníme do plastových střev, zbytek dáme do pekáčků a necháme v troubě upéct. Střeva se vaří v polévce a pak chladnou na chodbě:

dsc01195.jpg

Mezitím je hotová sekáná - směje se na mě a já se směju na ní...

dsc01128.jpg

dsc01143.jpg

Venku už se stmívá, ale my neustále topíme. K masu, které už visí v udírně od rána, přidáváme klobásy, špek a sýry na douzení. Nakonec přikládáme až skoro do jedenácti večer. Maso necháme v udírně celou noc - dojít a schládnout.

dsc01145.jpg

Jsme z té práce celí utahaní. I Xavier toho má dost!

dsc01155.jpg

Ráno se na nás měje sluníčko, krajina stišená bílou nadílkou a samozřejmě lahůdky v udírně :)

Takže i letošní "nezabijačka" se vyvedla. Díky kamarádi!


Nezabijačka 2015

Vytisknout stránku Vytisknout stránku29. 11. 2015, 20:13, zobrazeno 1453x, dnes 0x
5.0 1Hodnocení