Už dlouhé roky používám telefony fungující na Androidu. O Applu jsem neustále slýchával, jak je jedinečný a fantastický.  A protože rád zkouším nové věci, přemýšlel jsem nad tím, jak iPhone vyzkoušet.

Nechtěl jsem měnit, protože jsem s mým Hyuawei Nova 3 maximálně a dlouhodobě spokojený. Jen jsem si o možnosti vyzkoušet ten "zázračný Apple" snil.
Pak ale došlo k tomu, že jsem musel měnit smlouvu s operátorem a přišel bych o "nastřádanou" částku 11 tisíc na nové zařízení. A tak jsem do toho praštil. Volba padla na poslední řadu 12 v provedení Pro Max. Vyhovoval mi jak rozměrově, tak v tuto chvíli prý nejlepším fotoaparátem. A o ten mi hodně šlo.

První, ne zrovna milé překvapení mě čekalo hned při rozbalování. To že v balení není nabíječka mi nevadilo - těch už mám doma hromadu, ale že dostanu kabel, který bude mít na opačné straně lightiningu USB C mě dostalo. Mobily na USB C mám, ale ne nabíječku! A tak jsem prvně musel shánět kabel. Pak přišlo na řadu objevování nového systému, nastavovaní a hledání. Druhá, menší komplikace přišla s potřebou vložit do iPhonu hudbu. Na rozdíl od Androidu se na PC iPhone nehlásí jako samostatný disk a nutnost (a neznalost) iTunes mě zaskočila. Naštěstí mi pomohla - jako i s kabelem má dcera, která nedá na iPhone dopustit.

Třetí nemilé překvapení mne čekalo při prvním odlovu keší. Nainstaloval jsem si originální aplikaci Geocachingu, kterou mám oficiálně zaplacenou. Doma šlapala perfektně a prakticky se nelišila od té v Androidu. Problémy nastaly cestou. I v silném LTE signálu se mapové podklady neustále načítaly a na obrazovce naskakovaly po částech. Stačilo mapu pootočit nebo posunout a znovu se vše začínalo načítat. O znovu načtení při změně měřítka ani nemluvě. To samé se děje při probuzení přístroje - načte se podklad s keškami, ale mapový se teprve začne načítat. A podle síly signálu se doba prodlužuje...

mapove-podklady-apple-2.jpg

O síle signálu - alespoň u Vodafone - si při geocachigu můžeme často nechát jenom zdát. Kešky se neloví jen ve městech silně pokrytých signálem, ale často i v přírodě s okrajovým nebo žádným pokrytím. U Androidu většinou stačilo načíst si mapu, která zůstala viset v keši a i když jsem byl mimo signál, mapa zůstávala zobrazená a načtené popisy keší se daly otevřít a přečíst. Tady to nejde. Neustálé načítání. Jak to bude s množstvím spotřebovaných dat nevím.

Pokusím se vytvořit si pocket queries a nahrát, i když i tady prý mám čekat problém.
Já vím, že toto není chyba telefonu ale s větší pravděpodobností špatnou součinností programu a telefonu. Ale já bych chtěl používat iPhone i pro tuto oblíbenou činnost.
Na diskuzním fóru geocaching.com jsem našel stejné stížnosti i od dadlších uživatelu už ze začátku roku, ale bez odezvy ze strany Groudspeaku. Snad se to časem opraví.

Zatím to vypadá tak, že budu muset na geocaching nosit telefony dva. Na iPhonu vytvořit hotspot, omluvit se starém Androidu a použít jeho dobře fungující aplikaci.

Looking4Cache

Když k vám má něco přijít, tak to přijde. Pár dnů po rozčarování z nefunkčnosti originální aplikace geocachingu Janka hlásí, že našla chválu na aplikaci Looking4Cache. Nainstaloval jsem si Lite verzi a začal koumat, jak to funguje. Logika je jiná než na originální aplikaci a ze začátku mi připadala složitější. Když jsem si ale na ni zvykl, uznávám, že se s ní velmi dobře pracuje. Jednu z výhod vidím hlavně v tom, že se mapy stahují do mobilu a nemusí se neustále aktualizovat. Mapový podklad je jiný, ale zase se dá hodně zvětšit a lépe se s ní naviguje. Parádní je možnost vytvoření mustru logu, který se snadno vkládá přímo z terénu.

Dnes jsem zjistil, že autor této aplikace z rodinných důvodů ukončil další vývoj, naštěstí ale servery stále jedou a aplikace je plně funkční. Dá se stáhnout zdarma i plná verze.

Fotoaparát

Jedna z důležitých vlastností, na kterou jsem se těšil byl fotoaparát. Už nějakou dobu se mi na kešky, kdy se často prodíráte houštím a lezete po stromech, nechce tahat zrcadlovka. A tak její funkci přebral mobil. Hyuawei Nova 3 neměl fotoaparát špatný, ale zase ani žádný zázrak.
iPhone proti němu podává podstatně lepší (reálnější) barvy i rozlišení. Fotky prohlížené přímo v mobilu iPhonu mne nadchly. SW pro úpravu fotek je výborně udělaný, to že fotíte HDR poznáte až na výsledné fotce. A že je výsledek parádní!

maky-v-obili.jpg

Jediná chyba je aberace na horizontu

maky-v-obili-2.jpg

Vyfotit krásnou fotku je dílem okamžiku. Krnov, Cvilín.

img_1692.jpg

Jeskyně na Pomezí Jeseníky

sklo.jpgVýborné je focení skoro ve tmě - i z ruky se dá udělat nádherná fotka. Se zrcadlovkou by to chtělo minimálně stativ a několik expozic s následnou úpravou a složením v editoru. Tady stačí jedno cvaknutí. Došlo to tak daleko, že mne napadlo prodat celou výbavu na focení a používat jen mobil. Pro mé účely to je naprosto dostačující.

Ještě jedno upozornění - mobily měním minimálně kdy. Ještě jsem mobil nikdy nerozbil (tfuj, tfuj, ať to nezakřiknu!!!) a nový kupuji až když už je starý opravdu starý a nebo morálně zastaralý. U Androidu je to tak co 3 - 4 roky. A protože chci, aby mi tato novinka vydržela co nejdéle, samozřejmostí bylo pořídit si obal, krycí sklo na display a také kryt na objektivy. Přeci jen vystupují hodně z těla při každém položení mobilu je pokládáte přímo na podložku. Vybral jsem si na Alze kovový kryt COTEetCI a hned jej nalepil. Už při prvním focení ale byly fotky nějaké měkké. Přemýšlel jsem, čím to je. A pak mě to trklo. Krycí sklo není položené přímo na čočkách a mezera asi vytváří odlesky a celou fotku změkčuje.

standa.jpg

Takto vypadá fotka s krytem objektivů. Standa a T4 na stromě.

Myslel jsem si, že jsem kryt špatně nalepil, ale byl na doraz, nikde neměl mezeru. Nakonec jsem to vyřešil po svém. Kryt jsem sejmul, ochranné čočky vyloupl ven, očistil po jejich obvodu lepidlo a kryt - již bez čoček - nasadil. Sklo objektivu sice nic nekryje, ale okraje krytu objektivy převyšují, takže při položení nepokládám sklo na podložku. Druhou ochranu tvoří samotný obal, který je v okolí fotoaparátu vyvýšený a čočky kryje.

Už nějakou dobu vím o Josefu Cvrčkovi - lektorovi fotografování. A i když fotím už více než 40 let a říkal jsem si, že mne už nic zásadního nějaký kurz nemůže naučit, zakoupil jsem si kurz focení mobilem. Hlavně z důvodu poznání ovládání fotomobilu a jeho pro mne skrytých možností. A že jich bylo! Dokonce mne zase začlo focení více bavit. Díky Pepo!

Co říci na závěr?

iPhone 12 Pro Max je pěkný telefon. Dá se s ním volat :), má špičkový display, je rychlý a určitě nabízí spoustu dalších možností a vymožeností, na které musím teprve přijít.

Oproti Androidu je uzavřený systém svým způsobem omezující, aplikací třetích stran je méně a hlavně jich je více placených. Mnohé ověřené aplikace pro Android zde nenajdete (tady narážím na C-Geo pro geocaching).
Výborná je výdrž baterie. Zvládla neustále načítat mapy a zobrazovat je při navádění za keškami celých 5 hodin, u toho jsem spustil stopaře na mapy.cz, psal si i vyřídil pár telefonů. Udělal jsem asi 50 fotek a večer měl telefon ještě více než 40% na baterii. A to je hodně dobré! Při každodenní pracovním používání stačí dobíjet jednou za dva dny.

Jako dárek k narozeninám jsem od své milované Janky dostal i Applí hodinky, takže se můj ekostytém o trochu rozšířil. Kdo ví, co bude dál :)

Vytisknout stránku Vytisknout stránku6. 7. 2021, 18:41, zobrazeno 1502x, dnes 0x
0.0 0Hodnocení