Už to budou čtyři roky, co jsem psal o reinkarnaci mého koníčku - modelaření. Uběhly ale další roky, než jsem se dostal k dalšímu modelu - Mi 24P - Hind v měřítku 1/48.

Nějakou dobu mi trvalo dokončení dvaatřicítkového Lihtiningu, na kterém jsem se učil základní postupy, hlavně s práci se stříkací pistolí, washe a další specialitky.

obal-mi-24.jpgKdyž jsem model dokončil, žačal jsem přemýšlet, do čeho se pustím dál. Ve skříni jsem našel rozpracovaný model, který jsem dělal snad před desíti léty. Pak nebyl čas tak byl uložen na nejvyšší místo ve vestavěné skříni. To se mu také stalo osudným - jednou se celá otevřená krabice zřítila dolů a jednotlivé součástky se rosypaly mezi další hromady věcí. No sama samozřejmě nespadla - nechtěně jsem jí pomohl...

Snažil jsem se dohledat všechny díly, ale nedařilo se. A tak model opět zamířil do krabice a na vrchol kitníku s tím, že ho využiji na pokusy, nebo prostě vyhodím.
Pak jednou přišel velký úklid skříně a já se nestačil divit, kolik kousků modelu jsem ještě našel. Že bych dal tomuto kousku druhou šanci - tedy spíše sobě?

A tak se mi na stole před nedávnem objevil model Mi-24p Hind-F v měřítku 1/48 od Mini Hobby Models. Složený trup, olámaná "křídla", hromada dílku sesbíraných v sáčku. Zhluboka jsem se nadechnul a šel do toho.


Už pár let okukuji výtvory dalších modelářů na fótech v ksichtoknize nebo i v opravdových knihách. A nestačím se divit, co všechno dokáží. Je to neuvěřitelné, ale kolikrát modely vypadají jako skutečné stroje. Skláním se před jejich zručností, trpělivostí a znalostmi.

Z druhé strany jsem opustil několi modelářských skupin, kde jsem nesnášel neustálé poučování, shazování těch méně zručných s hromadou posměšků. Nakonec mi zůstala jediná skupina na FB - Lepíme si pro radost - kde se scházejí modeláři všech směrů, ukazují své výtvory a nikdo nikoho nehaní a neshazuje. Děkuji, že jste takoví, rád se na vaše výtvory dívám a fandím vám!


Já se pomalu pouštím do mnoho let rozpracovaného modelu. Zjišťuji spoustu neopravitelných chyb, které mi komplikují stavbu a barvení. Nemám tolik času, abych důkladně studoval podklady a dělal vše podle skutečnosti. A tak stavím opravdu "pro radost". Těším se na chvíle, kdy si můžu sednou do pracovny, pustit si hudbu a ponořit se do zábavy. Parádně si vyčistím hlavu a pustím z ní starosti.

mi-24-model-1_48.jpg

A tak se mi pod rukama rodí další modýlek do sbírky. Se spoustou chyb a nedokonalostí, které určitě mnohé ortodoxní modeláře, nebo milovníky tohoto stroje zvednou ze židle. A já o těch chybách vím. Mohl bych je jmenovat a bylo by toho mnoho. Ale co naplat - nemám tolik času, píle a zručnosti, abych model dotáhnul k dokonalosti.

na-policce.jpg

Zařazuji si model jako poslení na poličku nad pracovním stolem a přiznávám se, že se těším, až si začnu hrát s dalším. Musím ještě využít pár dnů horšího počasí, než bude zase natolik krásně, že sedět u modelů prostě nepujde.


 

Vytisknout stránku Vytisknout stránku6. 3. 2020, 17:58, zobrazeno 1789x, dnes 0x
5.0 1Hodnocení