Řekni mi co čteš a já ti řeknu kdo jsi...

No nevím jestli toto dokážu, ale obrázek si určitě udělám. Každopádně miluji knihy a bez nich si odpočinek a pohodu nedokáži představit. Snad proto zde najdete takový můj "čtenářský deníček" - psaný dobrovolně, bez nátlaku učitelů...

2023 - Co právě čtu nebo poslouchám:

arma-da-nesmrtelny-ch-agen-jfk.jpgJiří W. Procházka, Miroslav Žamboch - Agent J. F. K. 04: Armády nesmrtelných

Na konec roku si plánuji rychlou oddechovku ze série Agenta JFK. Určitě to zase bude akce za akcí bez chvilky oddechu. Tak snad se touto knihou pěkně rozjede můj čtenářský rok 2024.

Rabbi Low, stvořitel Golema, je jeden z nejmocnějších mágů světa. I jemu však přijde vhod zásah Agentury provedený doslova v poslední chvíli. Čaroděj je sice zachráněn a přenesen do švýcarského technologického ústředí E. F., ale jednu věc se zachránit nepodařilo: zázračný šém oživující neživou hmotu a probouzející tak síly, nad kterými zůstává smrtelníkům rozum stát... A právě na šém už čekají tisíce terakotových válečníků v hrobce Prvního císaře čínské říše. Je těžké, možná nemožné zničit odpoutaná monstra - hliněné armády postupují Evropou a obléhají Prahu. JFK se svými přáteli opět musí vynaložit veškeré úsilí a důvtip, aby udrželi rovnováhu paralelních světů. A ochránili náš vlastní, ten, který si musíme zasloužit.

Jednohubka o něco více než stu stran byla přečtena obratem. Zajímavý nápad, hodně uspěchaný. Ale jako oddechovka paráda.

Dočteno 31. 12. 2023


kava-rna-v-kodani.jpg

Julie Caplinová - Kavárna v Kodani

Předchozí romantiku jsem zhltnul jak malinu a to teprve začínají Vánoce. To si ještě do konce roku musím něco přečíst! A do žádné akce se mi nechce - pořád si ještě do učí pouštím akční Černý řád, který je akční až dost.
A tak si otevírám první výtvor ze série autorky Julie Colins. Když už jsem takový rozněžněný...

Trochu jinak posazená kniha, než ty další, ale ne zas tak o moc. Dánský hygge (čti hjuge) styl moc neznám, ale mít doma pohodu chceme asi všichni. 
Pohodu asi neměla hlavní hrdinka, když měla uhlídat partu rozjetých dospělých novinářů na výletě do Kodaně. Pěkně napsané, nenudil jsem se a držel  jí pěsti, aby ty poděsy a vlastní démony zvládla.

Dočteno 27. 12. 2023


peka-rna-v-brooklynu.jpgJulie Caplinová - Pekárna v Brooklynu

Je tady konec roku a já si chci vzít čtečku do ruky a chvíli číst něco poklidného, pohodového. V Černém řádu - který poslouchám - to je samá mrtvola, akce, krev - tak si chci konec roku užít v klidu. Alespoň u té knihy...
A tak sahám po osvědčené autorce. Tady asi vím, co můžu čekat.
Přenáším se z Londýna do New Yorku a hned ze začátku se příběh pěkně rozbíhá. Vždy jsem měl chuť zkusit chvíli žít úplně někde jinde, v jiné zemi, jiné kultuře. Poznat lidi, jejich příběhy, postoje... Zároveň jsem z toho měl i obavy. Hlavně z toho, že neumím cizí řeči. A když chceš poznat lidi, musíš se s nimi domluvit.
A tak si o tom můžu alespoň číst...

Dočteno 23. 12. 2023


cerny-rad-kniha.jpgJames Rollins - Černý řád

Legii jsem si poslechl za extrémně krátkou dobu - tedy na to, že jsem nemodelařil. A protože se modelařit chystám, pouštím si do ucha již třetí díl z pera Jamese Rollinse.

Po Martinu Stránském jsem zvědavý na další hluboký hlas pana Schwarze. Těším se na hlavní hrdiny a jejich zážitky...

Konečně se pan Schwarz naučil číst tak, že nemám potřebu ho opravovat a netrhá mi to uši.
Příběh je zapeklitý, rozehraný na více místech a zase to má spád.

Mnoho dějů se na konec spojilo dohromady. Jako správná pohádka to končí dobře. A aby se nebylo o co opřít, vše a všechno, co není "reálné" musí zmizet. A tak to také dopadlo.
Dobrodružné, napínavé až do konce. Z těch tří, co jsem doposud četl nejlepší.

Doposloucháno 12. 1. 2024


legie.jpgKristýna Sněgoňová - František Kotleta
Na konci vesmíru

Mapu z kostí jsem doposlouchal skoro ve stejnou dobu jako jsem dokončil můj poslední model letadla Bronco. Zda budu letos ještě stavět nevím, ale knihu si zase nějakou pustím. A hned sahám k pokračování Legie. Už k devátému!
Slyšet hlas Martina Stránského a jeho podání knihy je balzám na duši!

Jako obvykle dobře napsáno, překvapivý konec, Kristýna je dobrá. Už se těším na další díly. Kolik jich ještě bude???

Doposloucháno 11. 12. 2023


mpa-z-kosti.jpg

James Rollins - Mapa z kostí

Už jsem se těšil, že se vrhnu na Bouřlivé ticho, ale osud to chce jinak. Ze záhadného důvodu mi oteče levé oko tak, že vypadám jak boxer po pár kolech v ringu. Oko je naštěstí v pořádku, ale díky otoku prakticky nevidím. A tak sahám po další zapůjčené knize - pokračování druhého dílu série Sigma Force.

Tentokrát si na podání pana Schwarze zvykám rychleji, i když mám chvílemi pocit, že ho chci opravovat...No nejsem režisér této knihy, jen posluchač...

Druhý díl se týká Vatikánu, smrti spousty lidí při půlnoční mši, vše je rychlé a akční - tak ať to vydží...

Vydrželo, akce až do konce. Chvílemi jsem si říkal, že už by to mohlo končit. Čtení bylo 20,5 hodiny dlouhé. A to je dost...

Doposloucháno: 6. 12. 2023


bourlive-ticho.jpgRaynor Winnová - Bouřlivé ticho

A opět tady mám tištěnou knihu a znovu ji i zapisuji dopředu. To proto, že ji mám půjčenou jen na krátko a tak musím rychle dočíst Chorvatskou pláž a vrhnout se na tento druhý díl Pobřežní cesty.

Podle hodnocení na databázi knih a také podle slov Marcelky, která mi knihu půjčila, je tento díl lepší, než díl první, tak jsem zvědavý. Hned jak mi splaskne oko a budu vidět, jdu na to.


plaz-v-chorvatsku.jpgJulie Caplinová - Pláž v Chorvatsku

Stále se ještě povaluji v posteli a rád bych pokračoval v nějaké pohodové četbě. Když otevřu čtečku, mám před sebou ještě jednu knihu od stejné autorky, jako minule. Chorvatsko? Jo, prožili jsme tam s dětmi tři krásné dovolené, jednou jsem tam byl i jako malý kluk a zrovna ve Splitu, kde začíná tato kniha. Sice si z této dovolené nic nepamatuji, jen z vyprávění maminky, ale snad bude čtení zase klid a pohoda...

Ze začátku jsem se trochu ošíval, ale za chvíli se knížka rozjela a vyprávění mě chytlo. Moc pěkně napsáno, čtivě, romantika jak bič. A zase jsem se bavil. Děkuji.

Dočteno: 16. 11. 2023


chata-ve-svycarsku.jpgJulie Caplinová - Chata ve Švýcarsku

v posledních dnech jsem četl akční fantasy, historické detektivky, životopis a dokonce i vzdělávací knihu o zdraví. Co teď? Čtečka leží na nočním stolku a já nevím, co otevřít. Další historii? Nebo nově koupenou sci-fi? Do ničeho se mi nechce.
Celé odpoledne mi nějak není dobře a já si lehám do postele, ale usnout se mi nedaří. Janka mi přinese čtečku. Zapnu ji a přemýšlím co dál. Asi bych chtěl nějakou změnu. Romantiku? Klid a pohodu?

A pak si vzpomenu na Cukrárnu v Paříži a jdu se podívat, zda něco mám od stejné autorky. Mám. Chatu. A v nádherném Švýcarsku... Hned se mi vybaví vzpomínky na dechberoucí Zermatt a Matterhorn, na úžasný Lauterbrunen s cestou na Jungfrau. Hromada nádherných vzpomínek. A tak začínám číst další zamilovaný román...

Stačí jedna proležená sobota a je dočteno. Předvídatelná, ale milá a pohodová kniha. Autorka má příjemný styl a zamilovanost z ní přímo přetéká. Ale moc fajn odpočinek. Mám chuť být o třicet let mladší a o pár set kilometrů jihozápadněji :)

Dočteno 11. 11. 2023


mec-a-tomahawk.jpgAgent JFK 3 - Meč a Tomahawk - Miroslav Žamboch a Jiří W. Procházka

Dočetl jsem pobřežní cestu a chtěl opět něco rychlého a akčního. A tak sahám ke třetí knize Agenta JFK.

Kniha začíná velmi zajímavě - agent JFK se v desátém století spolu s vikingy plaví do Ameriky navázat spolupráci s indiány. Nakonec z toho je masakr s lidskými mutanty. Toto jsem opravdu nečekal. Jsem z toho trochu rozladěný, ale zase - čteš Žambocha, tady prostě ty kouzla být musí.
Něco málo přes sto stránek mám za chvíli přečteno.

Dočteno 9. 11. 2023


neni-krve-bez-ohne.jpgAgent JFK 2 - Není krve bez ohně - Jiří W. Procházka

Dnes mne čeká náštěva lékaře - a to nikdy nevím, jak dlouho v čekárně zatuhnu. Vzít si s sebou velkou knihu a tahat ji celý den v tašce s dalšími věcmi a poškodit ji nechci, a tak si do tašky dávám jen čtečku. Čekárna je plná až na strop. Stoupám si k oknu a z kabely vytahuji čtečku. Tak co si dáme? Něco lehkého, rychlého. Jelikož mám v hlavě první díl JFK, otevírám druhý. Než se dostanu na řadu, mám za sebou více než šedesát stránek. Zajímavá zápletka, akce od samého začátku a řežba jak se patří. Odpoledne doma sedám ke četčce a kniha je přečtena.

Vždyť má jen 102 stránek! 
A tak se můžu vrátit k rozečtené tištěné knize.

Dočteno 5. 11. 2023


pobrezni-cesta.jpgRaynor Winnová - Pobřežní cesta

Poprvé si tady vkládám knihu, kterou jsem ještě ani neotevřel. Byl jsem na návtěvě u Marcelky a Lumíra a ti líčili děj knihy o cestě kolem pobřeží Británie, na kterou vyšli manželé v těžké životné situaci - bez domova, peněz a s těžkou neléčitelnou chorobou jednoho z nich. A tak mi kniha leží na nočním stolku a vrhnu se na ni hned, jak dočtu Jaroše...

Začínám číst a není mi u toho lehko. Situace, ve které se hlavní hrdinové ocitli je šílená a moje hlava si říká, jak bych se cítil na jejich místě. Zaháním tyto trudné myšlenky. Nejsem na jejich místě - ale kdo ví, co nás ještě v životě čeká. Každý máme svou cestu a svou svíčku...

Dočteno: 6. 11. 2023


lovec-certov.jpgJuraj Červenák - Lovec čertov

Stačí zadat jméno autora na web a vidím, že je venku nová kniha. Zatím jen ve slovenštině, ale to mi neva. Kupuji si novinku a nahrávám do čteček.

Než se ke knize dostanu, je už Janka někde za první čtvrtinou a skoro nechce jít ven - prý to je napínavé... Co ten Jaroš zase vyvádí???
No nic, JFK dočten, jdu na to!!!

Zase parádní čtení - děj má spád, je akční, komplikovaný - stále čekám, co bude dál. Knihy Juraje Červenáka mi krásně sedly a už teď po dočtení této poslední knihy mi chybí další příběhy oblíbených hrdinů. Budu se muset poohlédnout po dalších dílech autora. Snad v nich najdu další chvíle oddechu, zábavy a ponaučení...

Dočteno: 25. 10. 2023, doporučuji na 100%


jfk-paserak.jpgAgent JFK 1 - Pašerák - Miroslav Žamboch a Jiří W. Procházka

Dlouhý název s více autory - a také dlouhá série Agenta J.F.K - tedy Johna Francise Kováře, na které se podílejí další a další autoři. Každý podle svého...

Po přečtení knih Veterán, Kapitán a Válečník od M. Žambocha jsem přemýšlel což si takhle od stejného autora přečíst něco dalšího. A tak sahám pro první díl této série. A ač se tyto knihy nedají zařadit mezi hlubokomyslnou literaturu, spíše na druhou stranu barikády, je čtení zábavné, má spád a nenudíte se. Ideální na vypnutí hlavy.

Nápad je zajímavý - mnoho paralelních světů s rozdílným vývojem a možnost průchodu mezi nimi. A náš hlavní hrdina co by agent speciální agentury hlídající průchody a pašování mezi paralelními vesmíry.
Přečteno velmi rychle, ale s radostí. Tady už vím, že si někdy dám další díly.

Dočteno 15. 10. 2023


kniha.jpgGraham Lawton - Tahle kniha vám možná zachrání život

Po té, co jsem doposlouchal Veterána mi zabylo u modelaření smutno, a tak jsem si do mobilu koupil novu knihu. Už její název vám říká, že si ji musíte poslechnout / přečíst :)
Kdo by si nechtěl zachránit život, že? Ano, je to jen marketingový nadpis, abyste zareagovali, ale ve výsledku je kniha plná zajímavých postřehů a informací. Jen na mně / na čtenáři záleží, jestli si z nich něco vezme a přenese do svého života. 
Ale po pravdě - informací je tolik, že stejně nevím, jak začít. Asi by to na konci chtělo nějaké shrnutí. No snad bude...

No nebylo. Na poslouchané knize je pro mne těžší to, že se dost dobře nedá vracet. Na mobilní aplikaci to prostě není snadné. Často se stane, že si nějakou část nezapamatuji a potřeboval bych si ji pro zapamatování poslechnout znovu. U knihy bez problémů, u poslouchané problém. Možná si příště koupím k mluvené i tištěnou knihu. A nebo jinak - vzdělávací knihy si budu kupovat v tištěné podobě!

Jinak kniha zajímavá, nic posluchači nenutí, nevnucuje a odkauje se studie zveřejněné ve vědeckých časopisech. Zajímavé pohledy. 

Doposloucháno: 17. 11. 2023


pro-hrst-dukatu.jpgJuraj Červenák - Pro hrst dukátů

Mám ve čtečce zatím poslední díl série s kapitánem Steinem a jeho kolegy. Další díl ještě není vydaný, ale určitě si ho zase do čtečky koupím. Je to zábavné čtení, které mne vždy vtáhlo do děje a nehtělo pustit.

V tomto díle se opět sejdou všichni tři hrdinové, i když už trochu jiní, změnění - Matěj se oženil, Jaroš osvobodil od nemoci a starý mrzout Stein je ještě mrzutější. Děj se tentokrát odehrává v Kremnici a bude mířit až do Košic.

Tak do Košic nedošli, ale já jsem zase knihu zhltnul skoro na jeden ráz. Výborně napsáno, velký spád, prostě parádní počteníčko. Budu netrpělivě čekat na vydání dalšího dílu.

Dočteno: 12. 10. 2023


nahradnik.jpgPrinc Harry - Náhradník

K této knize přicházím vlastně náhodou. Dcerka jede na dovolenou a prohlásí, že by si na dovolené chtěla tuto knihu přečíst. Beru to jako možnost přivést dceru ke čtení a tak knihu kupuji a půjčujeme čtečku, kterou si vezme na dovolenou.

Při nákupu se jen potvrzuje to, čeho si poslední dobou všímám - že kdysi byly knihy v elektronickém formátu vždycky levnější, než ty tištěné. No samozřejmě - převést knihu do elektronické podoby bude určitě levnější, než ji tisknout, vázat a fyzicky posílat na prodejny. Toto už ale není pravda. Tištěná kniha na mých oblíbených Palmknihách stojí 423,- a v epubu 439,-. Jo, není to propastný rozdíl, ale poměr cen se prostě obrací.

Na Alze je rozdíl ještě markantnější - tištěná verze je za 379,- a elektronická za stejných 439,- jako v Palmknihách. 60 Kč je už dost velký rozdíl.
Možná si jen vydavatelé snaží nahradit ztrátu z kopírování elektronických knih. Ale já mám pocit, že mě spíš směřují k tomu, abych si knihu někde půjčil / zcizil, než platil.
Rád zaplatím za knihy mých oblíbených autorů, kteří potřebují z něčeho žít, aby mohli dále psát a vážím si práce všech, kteří se o vydávání knih starají, ale někdy mi to to připadá přes čáru... (jako i u jiných cen).

Miluji papírové knihy, jejich váhu, dotyk stránek, vůni, mnohdy nádherné vazby či přebaly. Ale elektronické se mi lépe čtou, jsou skladnější, lépe se s nimi cestuje, v noci mi čtečka sama svítí, když u čtení usnu, vím kde jsem skončil. To že si s sebou vezu celou knihovnu je také k nezaplacení, stejně tak jako rychlá možnost nákupu s okamžitou možností četby zakoupené knihy. Možná si trochu alibisticky říkám, že tím i trochu chráním přírodu...

K mému překvapení se mi kniha dobře četla. Bylo zajímavé nakouknout do princova života a dozvědět se, jak vše okolo funguje. Je mi jasné, že vyprávění je čistě subjektivní a jednoznačně odráží Harryho pocity. Pravdu má každý svou a většinou se nebude shodovat s pravdou někoho jiného. To co ale dělá bulvár je opravdu nesnesitelné. A zase se na to dívám ze svého pohledu - bulvár nečtu, nezajímá mne a dokonce se mu plánovitě vyhýbám.

Vzpomínám si, když jsme kdysi byli s rodinou na dovolené v Jižních Čechách a projížděli jsme přes Hoštice. Druhé auto zastavilo s tím, že se jdou podívat, kde se natáčela série Slunce, seno... Koukneme se, kde bydlela stará Škopková... Mne nedostali ani z auta a nejraději bych okamžitě jel pryč. Nesnáším toto okukování a zasahování do soukromí druhých. Bytostně mi to vadí!

A  tak se nakonec nedivím, že Harry chtěl z tohoto všeho utéct a heslo, které panovalo na královském dvoře : "Never complain, never explain! Nikdy si nestěžujme, nikdy nic nevysvětlujme!" je pro mne v tomto případě těžko přijatelné. Jak reagovat na překrucování faktů, polopravdy či lži, které se neustále opakují? 

Dočteno 17. 9. 2023


valecnik.jpg

Miroslav Žamboch - Kapitán / Válečník

Po doposlouchání Veterána mi nezbylo nic jiného, než běžet půjčit si pokračování. A po druhém díle jsem průběžně přešel do třetího. Jak jsem ze začátku nevěděl, jak knihy pojmout, ke konci jsem už je hltal a stále mi běžely hlavou. Nemohl jsem nad nimi přestat přemýšlet a těšil se, co bude dál. Samotný konec by určitě vydal ještě na pár knih, ale byl zhuštěný jen na pár řádků. Škoda, svět Maxe Bronšteina byl pro mne zajímavý a plný překvapení.

Níže píšu, že jsme od M. Žambocha četl málo knih, ale není to úplně pravda. Už jsem přelouskal Drsného spasitele (koupil jsem synovi, ale četl jsem to asi jen já), dva díly Líhně a pak Koniáš - konec vlka samotáře. Takže už za sebou mám sedm autorových knih - to nakonec naní málo, že?

Dočteno 2. 10. 2023


veteran.jpgMiroslav Žamboch - Veterán

Od Žambocha jsem toho doposud nečetl moc - spíše skoro nic, než moc. A tak si do mobilu natahuji tento kousek.

Začátek zvláštní - propojení techniky a kouzel, čarodějové, tajná policie... No jsem zvědavý.

Podání Zdeňka Velena je příjemné, zaposlouchám se hned, dokonce jdu domů z práce pěšky a cesta (7,5 km) uběhla nějak moc rychle. Ještě bych šel a poslouchal. 

A je doposloucháno. A druhý díl nemám! Je pravda, že tuto knihu neumím zařadit. Fantasy? Asi jo. Čtivě napsané, mnohovrstvé, slušný děj. Není to divoké jako u Kotlety, chvíli to je spíše životopisný román, ale chci vědět co bude dál. Tak jdu koupit druhý díl.


Doposloucháno 24. 9. 2023


pisecna-boure.jpgJames Rollins - Písečná bouře

Doposlouchal jsem Evoluci a u modelaření nemám co poslochat. A tak mi Ferda posílá prý dobrou knihu... A tak si ji natahuji do mobilu a začínám poslouchat. Knihu čte Jiří Schwarz a ač má nádherný hlas, nějak se s jeho podáním peru. Vadí mi jeho intonace, neumí s hlasem pracovat, hlas graduje ve chvílích, kdy to není potřeba, dělá mezery kde být nemají. Navíc je tam plno přebreptů, špatně přečtených jmen či názvů... Nějak jsem doufal, že se to časem doladí, ale spíš jsem si zvykl a přestal to řešit.

Kniha časem dostává spád a ač mi připadala relativně dlouhá, poslouchá se dobře. Až do konce čekám, jak to vlastně dopadne.

Takže zhruba 75%

Doposloucháno 10. 9. 3023


andel-v-podsveti.jpgJuraj Červenák - Anděl v podsvětí

Z pátého dílu skáču na sedmý - šestý díl - Les přízraků - jsem poslouchal v době, kdy mne zradily oči a nemohl jsem číst. Vlka a dýku jsem dočet na našem prodlouženém víkendu a nenapadlo mne nic lepšího - v dobrém slova smyslu - než pokračovat stejným autorem a stejnými postavami. Další na řadě je kniha odehrávající se v Plzni v době, kdy v ní sídlil císař Rudolf II. se svým dvorem, neb v Praze řádil mor a nechtěl odejít (tedy ten mor, Rudolf odešel...). Navíce je kniha zvláštní svou délkou, má více než 430 stran. Už se těším, jak se budu dobře bavit!

Díky autorovi se i vzdělávám v historii a dohledávám si další a další souvislosti. které mi unikají. Dějepis jsem nesnášel, neb si špatně pamatuji čísla / data a jejich memorování nazpaměť mne bytostně nebavilo. Až na staré roky zjišťuji, že dějiny jsou zajímavé, plné zvratů, příběhů a osudů.
Boris Godunov už pro mne není jen název divadelní hry...

Parádní čtení. Až do konce nevíte, kdo za vraždami stojí. Možná bych ocenil trochu pomalejší umírání viníka a tím pádem i více vysvětlení celého příběhu. Konec byl trochu urychlený, ale jinak plný počet bodů!

Dočteno: 26. 8. 2023 ve 23:32 hod. Přesně o půlnoci přišla strašidelná bouřka...


vlk-a-dyka.jpgJuraj Červenák - Vlk a dýka

Plynule přecházím k další knize Juraje Červenáka - tentokrát je hlavním hrdinou samotný Barbarič. Děj je situovaný na hrad Sitno - hlavou se mi honí toto jméno a přemýšlím, odkud ho znám. Až po chvíli mi to sepne - vždyť jsem tam byl!
Už to budou tři roky, co jsme byli v okolí Banské Štiavnice v dědince Svätý Anton. Jako první výlet jsme zamířili právě na zříceninu hradu Sitno, který se tyčí kousek nad Svätým Antonom. Z krajiny kolem jsme neměli ale ten správný požitek - zastihla nás mlha a my neviděli na 50 metrů. A navíc jsem samozřejmě netušil, že v budoucnu budu číst knihu, která se bude na tyto místa odvolávat. Ze Sitna už zbylo jen pár zdí na skále a vchod do podzemí. 

 Sitno 1 Sitno 2 Sitno 3

Každopádně byla tato kniha opět perfektní, dokonce se mi ani nechtělo ven a nejraději bych si jen četl. Zápletka byla perfektní a do konce jsem napjatý čekal, jak to dopadne.

Dočteno 19. 8. 2023


dabel-v-zrcadle.jpg

Juraj Červenák - Ďábel v zrcadle

Po fantasy a sci-fi se opět vracím do minulosti, k detektivce a ke Steinovi, Barbaričovi s Jarošem. Těším se na dobrou knihu a dobrou zábavu.

Děj se odehrává ve Vídni na přelomu 16. a 17. století a mělo by se jednat o politický thriller, tak jsem zvedavý. Ještě v noci o svých narozeninách se začítám do knihy...

Další kniha, která mne bavila a do které jsem se okamžitě začetl a nepřestal dokud se nedostal ke konci. Oceňuji, že do konce knihy jsem byl v napětí a netušil, kdo má vše na svědomí.

Dávám plný počet bodů!

Dočteno 12. 8. 2023


evoluce-i.jpg

Thomas Thiemeyer - Evoluce

Na společné dovolené v Dolomitech Ferda každou volnou chvíli nasazuje na uši sluchátka a poslouchá. Když projevím zájem, začne mi vyprávět příběh o letadle, které se posunulo v čase o mnoho let dopředu, kdy už náš svět není našim světem a vše je jiné. Zastavím ho a poprosím, ať mi audioknihu pujčí. Aspoň budu mít co číst u nového modelu, který jsem si právě postavil na pracovní stůl.

Nakonec se mi knihy líbily. Ano, byly psány pro mladší čtenáře, ale když na to přistoupíte, je to napínavé a pořád čekáte, jak to všechno dopadne. Zajímavý nápad.

Doposloucháno 23. 8. 2023


odplata-ii.jpgAlex Drescher - Odplata - Tvůrci světů II.

Když kniha skončí přesně v polovině děje, nedá se dělat nic jiného, než pokračovat rovnou druhým dílem. Ještě že si jej mám kde pujčit a nemusím čekat než se objeví na pultech.

A tady zase pokračuje akce za akcí, další postavy, další příběhy - jsem zvědavý a těším se na každé další četní. Už teď vím, že se pokusím dostat i k dalším knihám autora. Snad budou stejně dobré jako jsou tyto.

Druhý díl už byl trochu utahanější a zamotanější. Skončil zvláštně, jako by měl být ještě další díl. No kdo ví, možná někdy...

Dočteno 8. 8. 2023


tvurci-svetu.jpgAlex Drescher - Destrukce - Tvůrci světů I.

Dočetl jsem zamilovaný román a jen ze zvědavosti otevřel další knihu stejné autorky. Po pár stranách to zavírám. To samé co minule, jen v jiné zemi. Jak přes kopírák. Tak to ne. Musíme změnit směr.

Na doporučení mého knihoguru Ferdy si beru do ruky nového autora a knihu s hodnocením 88%. Tak to musí být dobré, že? Začátek trohu zmatek, ale tím se prokoušu... Po chvilce už to má spád, vše do sebe zapadlo a šlape jak má. Trochu "kotletovina" - výborná oddechovka. Tak to mám rád.

Dočteno 30. 8. 2023


cukrarna-v-parizi-2.jpgJulie Caplinová - Cukrárna v Paříži

Po knihách z historie a po scifi, po akci a hromadách mrtvol chci změnu. Hledám něco, u čeho si odpočinu a nebudu se nervovat. A tak sahám do úplně jiného ranku.
Kniha Cukrárna v Paříži je avizovaná "pro ženy", ale to mne neodradí. Začnu číst a během chvilky mě kniha má. Těším se na každou chvíli, kdy budu pokračovat ve čtení. Že mě to tak chytne jsem opravdu nečekal. Milý a zábavný příběh. Dočteno po třech večerech.

Dočteno 26. 7. 2023


v-mrtve-zone.jpgJakub Mařík - V mrtvé zóně

Uběhl skoro rok a já v knihkupectví objevil další díl ze série UTSS Salamis. Neváhám a kupuji již čtvrtou knihu v pořadí. Hned ji nahrávám do čtečky a po dočtení tří dílu Steina a Barbariče unikám z minulosti do daleké budoucnosti. Minulost počká až po této knížce.

Přemýšlím nad tím, co bylo v minulých dílech. Snad autor dá trochu informací, ať se mi to vybaví. Jinak budu muset začít číst od prvního dílu. I když tady by mi to ani nevadilo... A je to tak, spoustu věcí jsem pustil z hlavy. Asi to někdy dám znovu - možná před tím, než vyjde poslední díl.

Každopádně měla zase kniha spád, akce stíhala akci a ani nevím jak - byl jsem na konci.

Dočteno 23. 7. 2023


ohnive-znameni.jpgJuraj Červenák - Ohnivé znamení

Druhý díl knihy jsem slousknul jak malinu a stále se mi ještě chce číst. A jelikož jsem si hlavní hrdiny - kapitána Steina, kaprála Jaroše a notáře Barbariče oblíbil, pujčuji si již třetí díl (a mou čtvrtou knihu) z této série a hned se do ní pouštítm.

Zjišťuji, že mám rád, když už je celá série napsaná a nemusím čekat třeba rok, než vyjde další díl. Pak už se mi hůř vzpomíná, co bylo v minulých dílech. Přesně tak to bylo s Myceliem od Kadlečkové. Napsat poslední díl - potažmo dva - ji trvalo tak dlouho, že jsem předešlý děj zapomněl a posdlení díly si už nekoupím. Protože přečít ty bichle znovu se mi opravdu nechce...

Další díl opět nezklamal! Až do konce jsem netušil, kdo za vraždami stojí a jak to celé dopadne. A ona v tom měla prsty samotná Čachtická paní! Napínavé až do konce. Dávám plný počet bodů.

Dočteno 18. 7. 2023


krev-prvorozenych.jpgJuraj Červenák - Krev prvorozených

Průběžně pokračuji v druhém díle a opět jsem do děje vtažen prakticky okamžitě. Děj se odehrává v Praze za vlády Rudolfa II. a potkávám v něm spoustu známých osobností a samozřejmě i spoustu neznámých. Exitovali? Každou chvíli hledám va webu doplňující informace. Knihu beru do ruky každou volnou chvilku a čekám, jak tento zamotaný děj dopadně.

Parádní čtení.

Dočteno 13. 7. 2023


mrtvy-na-pekelnem-vrchu.jpgJuraj Červenák - Mrtvý na Pekelném vrchu

Právě jsem dočetl katastrofickou knihu z blízké budoucnosti a tak se vrhám opačným směrem. Předposlední mnou čtená kniha (Les přízraků) se mi docela líbila a tak se opět vracím ke stejnému autorovi a stejné řadě - beru do ruky první knihu série s vyšetřovatelem Steinem, která se odehrává v roce 1598...

A kniha mne hned od začátku chytla - jako u minulé knížky má příběh spád a nenechá čtenáře chvíli vydechnout nebo nudit. Navíc mám dobrý pocit z nového pouzdra na čtečku - mám v ruce zase novou a pěknou věc.

Dočteno: 10. 7. 2023


knihy-vondruska.jpg

Vlastimil Vondruška

Čeká nás dlouhá cesta na dovolenou a tak hledám ve svém už skoro vybraném audioarchivu nějaké čtení, které by bavilo mne i Janku. A nalézám. Autora známe a doufám, že i čtené provedení bude dobré. No a samozřejmě bylo. Díky za zpříjemnění cesty.

Doposloucháno: cestou z dovolené 24. 6. 2023


les-prizraku.jpgJuraj Červenák - Les přízraků

Zánět spojivek. Nečíst, nekoukat na monitory a televizi. Nechat oči odpočívat. To je masakr. Vše co mě tak baví je zakázáno. A tak nasazuji sluchátka a pouštím si do uší příběh z roku 1599 od autora, kterého ještě neznám.

Jak mi většinou poslouchání knihy trvá docela dlouho - neb není čas na poslouchání, tentokrát mám knihu za dva dny doposlouchanou. A bavila mne. Občas jsem čekal, že hlavní hrdina - Kapitán Stein bude větší filuta a akčňák, ale mělo to spád, dobrou zápletku a já vím, že se k tomuto autorovi zase někdy vrátím.

Doposloucháno 13. 6. 2023


kriznik-thor.jpgFrantišek Novotný - Křižník Thor

Po historii jdu do nedaleké budoucnosti roku 2039. Kniha mne vtahuje do děje hned a netrápím se se začtením. Ale po chvíli mi začne být trohu úzko. Líčení kolapsu západní civilizace je až moc realistické. Ano, jsou v něm trochu nereálné body, ale zase i spousta věcí, které tu prožíváme už nyní. Přiznám, že mi nějakou chvíli trvá se z té depky dostat, a stejně mi někde v hlavě zůstává a občas se vrací na povrch. Brrr... Kdo ví, co nás ještě čeká.

Dočtení knížky mi trvalo trochu déle - no více než 600 stránek není žádná brožurka. Nakonec se mi vyprávění plné technických detailů a odborností z mořeplavectví líbilo. Asi kouknu po dalších knihách tohoto autora.

Dočteno: 5. 7. 2023


na-kraluv-prikaz.jpgFrantišek Niedel - Na králův příkaz

Shodou okolností se v den Jančiných narozenin objevila nabídka na novou knihu našeho oblíbeného Františka Niedla. Neváhám a kupuji elektronickou knihu okamžitě jako dárek.
Samozřejmě se do ni začtu i já a tady to jde kupodivu od začátku snadno. Nechce se mi od knížky odcházet a těším se na každou chvíli, kdy si k ní sednu. Pokračování příběhu Ondřeje z Rohatce je už možná trochu opakováním toho co jsme zažili u hrdinů předcházejících dílů, ale pohádky pro dospělé mi asi teď sednou. Jasně definované zlo, dobro které zvítězí a samozřemě chytří hrdinové. Prostě pohodová, odpočinková četba.

No ani jsem se nenadál a kniha je za mnou. Chvíli si říkám, že by mohla být delší, ale zase podrobnějším popisováním by ztratila spád. Kdo ví. Každopádně se těším na další díly!

Dočteno: 24.5. 2023


enderova-hra.jpgOrson Scott Card - Enderova hra

Když už jsem u Františka, půjčuji si další sci-fiknihu, kterou mi doporučil a zároveň se divil, že ji neznám a nečetl jsem ji.

Snažím se začíst. Ze začátku to je divné, ale pak to začíná být zajímavější. Jak se znám, musím tomu dát trochu více času. Tak jako vždy poslední dobou.

Když si povídáme o tom co čtu se synem, upozorňuje mne, že existuje dle této knihy i film. Tak až dočtu, pokusím se na něj podívat. Jen pro zajímavost.
Shodou okolností ho zrovna dávají na Filmboxu, tak si ho uložím na později.

Tak toto opravdu nee. Rozvláčné, zdlouhavé, nezáživné. Málo kdy odkládám knihu, ale toto mne opravdu nebaví. Je spousta zajímavějších knih a autorů.

Večer si pouštím uložený film s H. Fordem v jedné z hlavních rolí. Krásně udělané animace, děj očesaný o zbytečnosti tomu dal větší spád. Hodně useknutý konec.

Odloženo 31. 5. 2023


operace-petragun.jpgKristána Sněgoňová a František Kotleta - LEGIE - Operace Petragun

František doposlouchal novou knihu této série a hned píše, ať si ji přijdu půjčit. Nelením a už peláším, alespoň budu mít co poslouchat při modelaření - tedy pokud se ke knize a modelům dostanu. Venku je krásně, tak jsme doma minimálně.

Další díl mi ze začátku připdal trochu pomalejší, ale pak se to parádně rozjelo - klasická kotletovina! Měl jsem to puštěné každou chvíli a dokonce chvilku poslouchala v autě i Janka. Pak se jí v práci něco nepovedlo a použila neslušný výraz a povídá: "Za to může ten Kotleta, samé hovno, samá sračka!!!" Chuděra chytla zrovna kousek, kdy se Moravec cpal splaškovýma rourama - no měla prostě smůlu :)

Tak za mne prostě parádní oddechovka. Napadlo mne, že bych to chtěl vidět natočené, abych se lépe orientoval v té hromadě mimozemských ras. Za mne hooodně dobré čtení

Doposloucháno 9. 6. 2023


leviatan-se-probouzi.jpgJames S. A. Corey - Leviatan se probouzí

Podle Františka jedna z nejlepších sci-fi, které četl. A já se zase ne a ne začíst. Jsem na dvousté straně a stále se do čtení musím nutit. Dokonce jsem si na webu našel první díl seriálu, který se podle této knihy natočil. Ani to mi nepomohlo. Postavy byly vykresleny jinak než v knize, stále mi nesedí a film mi v tom spíš udělal zmatek. To, že se do knihy nemůžu dostat pěkně ukazuje i doba, jak dlouho ji čtu - od začátku dubna - což je prakticky měsíc a já mám teprve 200 stránek. Co se to poslední dobou s mým čtením děje???

No uvidíme, jak se s tím poperu a jestli se do knihy začtu a bude mě bavit. No to poznáme podle toho, jestli si do ruky vezmu druhý díl...

Dočteno: 20. 5. 2023


sne-gon-ova-mrtva-schra-nka.jpgKristána Sněgoňová a František Kotleta - LEGIE - Mrtvá schránka

A když už tak sedím v letadle sám, do cíle to mám minimálně tři a půl hodiny plus stejně dlouhou cestu vlakem do Ostravy, rozhoduji se pustit si už kdo ví kolikátý díl série Legie. Jak jsem ze začátku uvažoval, že už další díly nebudu kupovat, neb se mi to zdálo až moc divoké, čtení / poslouchání mne chytlo a tak postupně pokračuji dál a dál.

Tentokrát jsem se opět parádně bavil - hlavně při popisování nákupu větrníku v Labužníku. Já tam jako kluk chodil na deset deka vlašáku, rohlík a zoduvku - jak říkávala babička. Když jsem s ní šel na procházku, vyždycky jsem jí stál pětikorunu :) Dnes by jí to stálo o hodně více...

I hřbitov na Šumbarku mám při poslechu před očima, vždyť jsem tam také nejednou byl. No prostě pěkně našroubovaný příběh na místa, které známe.

Domů dorážím s teplotami a tak knihu doposlouchám v posteli ve chvíli, kdy nespím. Ale jedno vím určitě - koupím si i další díl...


Doposloucháno 30. 3. 2023


hon-na-mrtveho-obr.jpgTim Weaver - Hon na mrtvého

A jak jsem slíbil, tak jsem i udělal. Do mobilu si nahrávám první knihu Tima Weavera a hned se do něj s Jankou mono vrháme. Poslocháme v letadle, na letišti při čekání na přestup. Tam ale společný poslech končí - v druhém letu už od sebe sedíme tak daleko, že na to modrý zub nestačí. V nedovolenkovém světě bude společný poslech komplikovanější, tak nevím, kdy se nám to podaří doposlouchat.


Tim Weaver - Žena mého životaz-ena-2.jpg

To tak jednou Janku doprovázím do centra Ostravy na únikovku a ve chvíli času nazbyt se zastavujeme v Domě knihy. Už jsme tady strašně dlouho nebyli - knihy kupuji elektronické a prodejny knih prakticky nenavštěvuji. Tentokráte ale projdeme půl obrovského knihkupectví a oba se rozplýváme nad tou spoustou nádherných knih. Ani se nedivím, že tady Bára po výplatě nakoupila hned patnáct knížek!

Tuto knížku vidím v sekci bestselery a zaujme mne svým obalem a anotací v patičce. Mobilem si udělám poznámku a doma pak hledám na databázi knih o co vlastně jde. Kniha má krásné hodnocení 87% a zajímavou anotaci. Neodolám a zase jednou  utrácím. Autora neznáme, takže to je pro nás premiéra.

Začátek vypadá dobře, jsem zvědavý, kam to autor posune. Igor Bareš čte krásně, jeho vyprávění mi sedlo na první dobrou.

Vyrážíme na svou vysněnou dovolenou a cestu si zpříjemňuji poslechem této knihy. Půjčuji Jance jedno sluchátku a pak společně od začátku ve vlaku "mono" posloucháme. Stejné to je v letadle a po přestupu i v druhém.
Po příletu na dovolenou si čtení pouštíme před spaním, cestou po procházkách... no prostě vždy, když to jen jde.

Ač si na začátku říkáme, že tvůrce udělal hlavního hrdinu trochu blbem, neb jeho chování je trochu nepochopitelné a zcestné, nakonec si vše sedne. Tim Weaver je mistrem slova, popisy jsou dlouhé tak akorát, aby nenudily a řekly dost. Příběh je komplikovaný a až do konce nás udržel v napětí. 
Hodnocení na konec? Pujdu si koupit další jeho knihu. A když vidím, že jsem začal jednou z posledních, tak to asi zkusím spíše od začátku...


Doposloucháno 25. 3. 2023


rezistence-kniha-a-film.jpg

Veronica Roth - Rezistence

No když už mám dočtený první díl z Povstalecké trilogie - Divergenci, plynule přecházím do druhého dílu. Zároveň s tím si nahrávám i druhý díl filmu. Zase si ho nepustím, dokud nedočtu knihu. 
Jak jsem slíbil, tak jsem udělal. Kniha dočtena a film odkoukán. Asi si zatím nechám třetí díl ujít. Možná na něj dostanu chuť někdy příště.

Dočteno a dokoukáno 17. 3. 2022


divergence-kniha-a-film.jpg

Veronica Roth - Divergence

Knihu už mám koupenou do čtečky dlouho, ale nějak jsem neměl morál se do ní pustit. Když jednou v podvečer jsem v televizní reklamě uviděl upoutávku na filmové zpracování knihy, padlo rozhodnutí - film si nahraji a než se na něj podívám, přečtu si knihu. 

Nevím, co se se mnou poslední dobou děje, ale neumím se do knih začíst. Z počátku s nimi bojuji a čtení odkládám - jako by se mi do nich nechtělo. I tady bojuji se světem rozděleným do frakcí, které si neumím zapamatovat a nějak je nemůžu pochopit. Trvá mi to opravdu dlouho, než se do knihy začtu. Pak zvítězí zvědavost, jak celý příbeh bude pokračovat. Nakonec knihu dočtu a pouštím si slíbený film. 

Film se dobře drží knižní předlohy - samozřejmě je v knize podstatně více detailů, hlouběji pochopíte jednotlivé postavy a jejich myšlení. Z druhé strany mi film přidává tu obrazovou část do čtené knihy. Už nemusím jen vše tvořit ve své fantazii, ale můžu základ převzít z obrazů.

Dočteno 1. 3. 2023


eragorn.jpgChristopher Paolini - Eragon

Povídám si s Františkem o doposlouchané knize "Spát v moři hvězd", probíráme fantazii Paoliniho a já dostávám kartáč, že tím, že jsem nedal šanci jeho Dračím jezdcům, jsem se o hodně ochudil. Ano, Fantasy jsem nikdy nemusel, ale po tom, co jsem se nechal ukecat na Zaklínače možná má averze povolila.

hyhlik-jan.jpg

František neváhá a půjčuje mi první díl série v audioverzi z roku 2006, namluvenou Janem Hyhlíkem. Tohoto pána herce vůbec neznám. Chvíli hledám na webu a vidím, že se v televizi mihnul jen v pár rolích, jeho doménou je hlavně divadlo (Pardubice). Má sytý a příjemný hlas a audioknih namluvil opravdu hodně. Moderní vydání knihy načetl Martin Stránský. Podobný styl hlubokého hlasu.

A tak si znovu pouštím stejného autora a jsem zvědavý. Začátek plyne příjemně, a já se těším na další poslech.


pod-toskanskym-sluncem.jpgFrances Mayesová - Pod toskánským sluncem

Tak nějak nevím, do jaké knihy se pustit. Nemám na nic chuť. Listuji ve čtečce a vyskočí na mne dávno zapomenutý titul. Toskánsko? Před pár dny jsme s Jankou meditovali, která místa bychom ještě chtěli navštívit. Vidět jejich krásu, poezii. Padlo i Toskánsko s jeho vlnitou krajinou, půvabnými kamennými domky a silnicemi lemovanými cypřiši. To mne zaujalo a já začal číst.

Začátek je opět dost těžký. Vybavila se mi vzpomínka, kdy mi má švagrová pujčila knihu, ze které byla totálně unešená. "To si musíš přečíst, to je prostě balada!" říkala tenkrát. Už si vůbec nepamatuji, o kterou knihu šlo, já jsem z ní byl ale naopak zoufalý - nekonečně dlouhé popisy čehokoli zletnými slovy, které pocitově neměly konce a táhly se jak hustý med. Vím, že jsem knihu po pár stranách odložil a nedočetl ji.

A je to tady zas - úplně stejný pocit. Pořád čekám, kdy začne nějaký děj, příběh. Něco co knihou pohne. Chvíli se topíte ve vzletných popisech, pak čtete recept na Pollo al Mattone a dozvídáte se o těžkém úrazu souseda Placida pádem z koně. Uvidíme, dám tomu ještě pár stránek.

Tak toto jsem opravdu nedal. Popisy pocitů, nálad, sem tam popis místa bez jakéhokoli upřesnění. Ne, ne ne. Omlouvám se, toto prostě nejde. Je určitě spusta jiných knih, při kterých se budu bavit a budu šťastný. 1: 0 pro Mayesovou.

Vzdáno 12. 2. 2022


spat-v-mori-hvezd-1-2.jpg

Christopher Paolini - Spát v moři hvězd

Jméno Paolini znám z doslechu - stejně jako jeho předchozí mega dílo - Odkaz dračích jezdců. K těm jsem se nikdy nedokopal a nevím, jestli chci. Tomík to četl jedním dechem a my mu kupovali díl za dílem. Fantazy moc nemusím, sci-fi ano. Tak jsem zvědyvý, jak mne toto poslouchání chytí. Audioknihy mi půjčuje Ferda s tím, že když se mi líbil Spasitel od Andyho Weira, tak toto se mi musí líbit ještě více.
Tak si sedám k modýlkům a pouštím si první věty...

Začátek je těžký. Prvně červená knihovna a pak horor. Prokousávám se pomalu a moc se mi do toho nechce. Pak se konečně chytím. Čím více se blížím konci, tím více se mi kniha líbí. Už jsem si zvykl na zvláštní přednes a sykavky Kajetána Písařovice. Jedno se Paolinimu musí nechat - má úžasnou fantazii. Spasitel mi asi přišel lepší, více technických záležitostí, ale i tak bylo Paoliniho Spát v moři hvěžd pěkné čtení / poslouchání.

Doposloucháno 3. 2. 2022


strazci-casu.jpgPoul Anderson - Strážci času

František mi ze své bohaté knihovny vybral a doporučil tuto už trochu starší knihu (u nás vydal Horizont 1970, v originále vyšla dokonce v roku 1960 - to jsem ještě byl na houbách) - prý je výborná a na rozšíření mých obzorů je prý nutné ji přečíst. A tak jdu do toho. Uvidíme...

Nakonec jsem byl z knihy zklamaný - zajímavý nápad, ale kniha mne nechytla. Podle mne špatně napsané dialogy, chybějící vazby - prostě se z toho dalo udělat podstatně více. Škoda


Dočteno 9. 1. 2023


Z loňského roku mi zbývají doposlouchat a dočíst dvě knihy:

cela-c-17.jpgDominik Dán - Cela č. 12 


Dominika Dána jsem doposlouchal už 5. 1. 2023 a jako obvykle to byl příjemný poslech a krásný popis detektivní práce. Tedy té novější, stará stála za zatčením nepravého a jeho pobytem v cele č. 12. No a o tom to vlastně celé je.

 


plan-genove-terapie.jpgMitchell L. Gaynor - Plán genové terapie  

Tady četba nadále pokračuje - po kousíčkách a pomalu. Ty naučné mi prostě poslední dobou už nejdou...

 

 

 

Malá statistika

Rozhodl jsem se - ze své vlastní zvědavosti - obnovovat si deník po roce a udělat si vlastní statistiku.
Za rok 2022 jsem se začetl do 38 knih, dvě z nich mi ještě přetékají do roku 2023. Takže v průměru něco málo nad tři knihy měsíčně. A to mám vždy jednu knihu rozečtenou a druhou ve stejnou dobu rozposlouchanou. 
Oproti roku 2021 jsem zaostal celkem o jednu knihu :)

Loni jsem napsal: "Uvidíme, kolik jich zvládnu letos. A to jsem se zařekl, že budu méně pracovat a víc si užívat. Ukaž se, roku 2022!!!" No, nějak se to nepovedlo. Rok 2022 nebyl nic moc, pracovat míň se mi asi nepovedlo a na čtení jsem také neměl o moc více času. Už raději nebudu pokoušet tento nový rok nějakými předsevzetími - nechám to běžet, jak se to vyvine.


Jelikož mi tato stránka plná knih přetékala dole z monitoru a hromadila se pod jeho dolním okrajem, zakládám již pátý čtenářský deník za sebou. Předešlé - mnou přečtené knihy - naleznete na těchto odkazech:

Řekni mi co čteš - aneb můj pátý čtenářský deník - rok 2022

Řekni mi co čteš - aneb můj čtvrtý čtenářský deník - rok 2021

Řekni mi co čteš - aneb můj třetí čtenářský deník

Řekni mi co čteš - aneb můj druhý čtenářský deník

Řekni mi co čteš - aneb můj první čtenářský deník


Heslo roku: Milosti, nenechte prchlivost cloumat svým majestátem!

Vytisknout stránku Vytisknout stránku31. 12. 2022, 17:29, zobrazeno 729x, dnes 0x
0.0 0Hodnocení