Úprava fotky technikou Tilt Shift

Dnes odpoledne začala Janka u počítače juchat a vykřikovat: "To je bomba!!". Zvědavost mi nedala a šel jsem se podívat, co jí to tak zaujalo. A ony to fotky!!! A ne ledajaké!

kelby.jpgTuto techniku jsem viděl poprvé dnes dopoledne, když si náš syn koupil knihu Scotta Kelbyho "Adobe Photoshop - kniha plná triků". A najednou oslí můstek a opět stejná technika. Co ty slova vlastně znamenají?

Tilt-shift efekt značí vytvoření optické iluze, že reálná fotografie je ve skutečnosti snímkem nějakého modelu (například takového, jaký používají architekti pro prezentaci svých návrhů). Tato optická iluze je způsobena umělou manipulací s nízkou hloubkou ostrosti, která snímku propůjčuje zdání specifické „miniaturní" perspektivy. 

Česky řečeno, fotky vypadají jako by jste se dívali na modýlek města, pěkně barevný, miniaturní... No posuďte sami:

tilt-shift-1.jpg

Těžko uvěřit, že toto je klasická fotografie, opravdoví lidé, velká technika. No prostě reál!!!

Někteří specialisté i tuto techniku potáhli výše - k dokonalosti. Nafotili spoustu fotografií - časosběrnou technikou (viz Kolik příběhů má den), fotografie upravili ve stylu tilt shift a vše spojili do filmu. Prostě bomba:

 

Jak se tyto fotografie tvoří si můžete přečíst například na stránkách fotografování.cz, kde Vás touto technikou provedou krok za krokem:

topbanner14.jpg 

A já mám zase o čem přemýšlet. Těším se na blížící se dlouhé zimní večery. Určitě pak vložím nějakou fotografii upravenou tímto stylem!!!

Vytisknout stránku Vytisknout stránku8. 11. 2010, 20:22, zobrazeno 6520x, dnes 0x
0.0 0Hodnocení