Všechno má svůj začátek a s největší pravděpodobností i svůj konec. I když konec se může táhnout dlouho... Začátek tohoto nezvyklého příběhu (alespoň co se obsahu mého webu týče) se nachází na našem výletě na Gruň. Lumča cestou meditoval nad tím, jakou má chuť na jitrničku - ne kupovanou, ale tu dobrou, domácí. Slovo dalo slovo a my se rozhodli udělat si svou soukromou domácí zabíjačku. No zabíjačku - bez zabíjení, to necháme jiným...
Cestou prosluněným pohořím Beskyd domlouváme termín a rozdělujeme úkoly. Lumír s Marc zajistí prostory, teplo a tekutiny, Janka, co by řezníkova cera, zajistí recepty a potřebné ingredience. Termín je stanoven na 26. 11. 2011.
V pátek odpoledne po práci jezdíme s Jankou po celé Ostravě a sháníme neuvěřitlné věci - vepřové kolínka a nožky, sádlo, koření... Naštěstí vše seženeme a v sobotu společně s Marcelkou vyrážíme do Bordovic, kde Lumča už od pátku topí a zprovozňuje zazimovaný domeček.
Přivítání je fantastické - z komína se vesele kouří a na dveřích máme zcela jasné piktogramy. Tady nás očekávají s otevřenou náručí!!!
A nejen s otevřenou náručí, ale s připraveným tekutým lékem. Co více si ještě přát. Začíná to perfektně!!!
V kuchyňce vyhřáté kamny vykládáme náš cenný náklad a po převlečení se vrháme na výrobu pochutin.
Tady je celý obsah našeho kufru - mimo zeleniny, samozřejmě. Tu ale fotografovat nebudu, že...
Lumča začíná vařit jako první. V receptu je osmažená cibulka. Na čem smažit cibulku? No přeci na sádle. Proto krájíme syrové sádlo a Lumča z něho škvaří náš první a zcela neplánovaný pokrm. Škvarky!!! Mňam, to už jsme nejedli roky. Je jich jen pár, ale na chuť to stačí.
Lumír vtipně poznamená, že nám chybí ke správné zabijačce vepřová hlava. Jelikož ji nemáme, nabízí nezištně tu svou.
Pak přichází na řadu maso. Oddělujeme část na výrobu "zabíjačkového guláše". Od standartního guláše se liší. Je to opačný guláš. Jak opačný? No v normálním máte spoustu "omáčky" a pár kusů masa. V zabíjačkovém je samé maso a mezi ním hledáte trochu omáčky!!!
Guláš putuje do trouby a zbytek masa do vody ve velkém hrnci na peci, do které Lumča neúnavně přikládá.
Přichází čas odpočinku. Vytahujeme naše oblíbené scrabble, Lumča nalévá a zábava pokračuje.
No a pak to přijde - něco je v hrnci hotové:
No přeci maso! Odkládáme hru a vrháme se na další úpravu pochutin.
Maso jde ven z hrnce a začínáme ho připravovat pro tlačenku a jitrničky.
Obíráme maso z kostí a přichází další z pochoutek - alespoň kousek masa s čerstvě nastrouhaným křenem. Kosti ohoblujeme do čista:
Pak mi chybí celá řada fotek. Neudělal jsem je z cela prozaického důvodu. Když plníte "nohavice" masem, máte totálně mastné ruce. No to se potom špatně fotí, že...
I děvčata měla ručičky pěkně promaštěné.
Janka mísí maso na jitrničky.
Lumča již naplněné rukávy s jitrnicovým prejtem dává vařit do polévky. Stačí jen chvilka a zase je vytahujeme chladit.
Konečně je hotový zabíjačkový guláš. Dobrota všech dobrot!
Něco takového v hospodě nedostanete!!!
Než se uvaří tlačenka, dohráváme rozehrané scrabble.
No a pak už se produkty chladí a my jdeme do hajan.
Druhý den nás vítá modrá obloha, sluníčko a šílený vítr.
Podzim na zahradě
A také nás čeká zlatý hřeb celého toho činění - Lumírova vysněná jitrnička - s bramborem a kyselým zelím.
Pokud jsme Vám udělali chutě, jsme rádi. My jsme si splnili trochu bláznivé přání a strávili víkend na naší soukromé "nezabijačce". Výborně jsme se najedli a ještě lépe bavili.
Po dnešku mám pocit, že vznikla tradice pravidelných bordovických nezabijaček.
Ještě se musím vrátit k prvním větám tohoto článku. Všechno má svůj začátek i konec... Začátek je v tomto případě jistý. A konec?
Ukončili jsme tento víkend, ale dobrotky nám v ledničce zůstanou ještě nějaký ten týden. A tradice může trvat dlouho.
A pokud nezemřeli, dělají nezabijačky dodnes...
Přidat komentář
Komentáře (5)
27. listopad 2011
Díky za nádherný víkend!!! (28. listopad 2011)
27. listopad 2011
29. listopad 2011
pampusek (at) seznam.cz
Stáňata, moc děkuji, že jsme mohli na Vaši chaloupku a takovou poetiku zažít. Bylo to nádherné, zábavné, chutné, poučné - no prostě BOMBA!
3. prosinec 2011
frodo (at) frodogalery.cz
5. prosinec 2011