Sotva jsem dokončil poslední F15ku z doby prehistorické, vytahuji na stůl další hitorii - kočičáka z výlisků z roku 1988. V této době potřebuji zaměstnat hlavu něčím pozitivním...

Když jsem vytahoval poslední model, říkal jsem si, že jsem vyčerpal zásobu starých modelů s pozitivním rytím a přichází éra moderních kousků s negativem a tím pádem jednodušší a rychlejší stavba. Ó jak jsem se mýlil!!!

img_4102.jpg

Už si nepamatuji, kdy jsem tento model koupil, ale bylo to hodně dávno. Každopádně byl (a stále je) Tomcat moje srdcovka. Mnohokrát jsem model vytáhl z kitníku, rozložil díly na stole a snil o tom, jak si ho jednou postavím. No a je to tady...

img_4126.jpg

Historicky jsem měl uloženo v hlavě, že to je špičkový model s pozitivním rytím, dobrou výbavou, prostě top. Jenže čas oponou trhl a vše je trochu jinak. Má anabáze začíná sledováním videí na youtube, kde pozoruji stavbu stejného modelu. Když vidím ty tuny tmelu, začíná mi být nevolno.

Druhé zklamání přijde po otevření modelu a zkoumání podrobností. Pozitivní rytí tam opravdu je, ale je tak plytké, že skoro není vidět! Stačí barva s lakem a rytí je v pytli. A tak se rozhoduji udělat něco, od čeho jsem si už chtěl dát pokoj. Model přerýt. Přesvědčuji sám sebe, že to bude jednoduché - jen to projedu rydlem a bude hotovo. Zase jsem se mýlil... Po pár minutách je mi jasné, že tak snadno to nepůjde. Už při prvních tazích mi rydlo uhýbá a já dělám zářez úplně jinde, než jsem si představoval. Tak si beru do ruky planžetku a jdu rýt s ní. Ale i když mám hodně světla - nebo možná až moc - rytí se leskne a já ho skoro nevidím! A tak se uchyluji k zoufalému kroku - jdu dělat wash!

img_4121.jpg

Rovnou na čistý model nanáším panel liner a nechávám ho dobře zaschnout. Přemýšlím, co mi to udělá s následným surfem a lakem, zda budou na povrchu "pomaštěném" surfem držet a nebudou se srážet nebo loupat.  Model ale před lakováním dobře očistím a odmastím a z rýh wash prostě "vyškrábu".

img_4122.jpg

Rytí je zdůrazněno, beru do ruky rydlo, planžetku, dymo pásku a hurá na to!

Nějakou dobu trvalo většinu paneláže přerýt a pak jsem si dal neplánovanou přestávku. Po pádu ze žebříku a následném otřesu mozku se mi k modelům vůbec nechce. Jakékoli soustředění a záběr pro oči se během chvilky zvrtne do bolení hlavy. A tak skoro na dva měsíce opouštím model a věnuji se něčemu méně náročnému na oči. Pak se ale vše vrátí do starých - dobrých kolejí a já se znovu vrhám na modelařinu. Celý model odmastím propylem a pak nanesu vrstvu černého základu :

surf-f14.jpg

dvojfoto-postup-f14.jpg

Pak přijde na řadu bílá barva na celou spodní část trupu a křídel na horní část směrovek a dolní čast křídel a pak rozbití černého podkladu na zbytku letadla. Na bílo pak dodělávám všechnu výzbroj, podvozkové nohy a kryty šachet.

podbarva-3.jpg

Následuje barva čumáku, stříbrné náběžné lišty křídel a výškovek, tmavě šedé pruhy po stranách kabiny a pod křídly a nakonec stínování paneláže. Bude následovat dokončení barvení výzbroje a pak čirý lak. Venku je ale nádherně, takže se opět k modelařině dostávám jen sporadicky.

img_7936.jpg

img_7937.jpg

img_7938.jpg

img_7935.jpg

img_7940.jpg

Tak jsem si vydyndal čas a zasednul k modelaření. S výsledkem spokojený nejsem, je tam hromada chyb a nedokolaností. Sám sebe uklidňuji, že na stěně v mém pokoji to vadit nikomu nebude. Jen mi. A tak stroj míří na stěnu a já si dávám do pořádku stůl. Už bych chtěl jednou postavit model a ne si hrát na sochaře a rytce. A tak sahám do kitníku a vytahuji dárek od mého syna. Snad model nezklame a já si stavbu užiju.

img_7941.jpg

img_7942.jpg

Ukončeno 17. 7. 2022

Vytisknout stránku Vytisknout stránku5. 3. 2022, 19:55, zobrazeno 864x, dnes 2x
5.0 1Hodnocení