A je tady další historický kousek, který vytahuji z kitníku. Je to F15ka vydaná už v roce 1987 - tedy už 35 let stará forma. Brácha tvrdí "prodej to a kup si nový kus - ušetříš si spoustu práce". A má pravdu...

Mi to ale nedá - já se přece na tu práci těším!
Už po první prohlídce je mi jasné, že se budu ubírat cestou posledního modelu letadla - A10A od Tamiye - také starším kouskem. Celý model je v pozitivu a já se rozhoduji pro přerytí.

stul-priprava-na-novy-model.jpg

Je mi jasné, že to bude piplačka a také vím, že už na takové miniatury přestávám vidět. I když je model ve čtvrtce, je to na mě docela malé...
Když si vzpomenu na A10, dochází mi, že potřebuji doplnit mou výbavu. Staré a osvědčené rydlo má šířku 0,5 mm a pro model v měřítku 1:48 je již moc velké. A tak dokupuji hned dvě rydla. 

První, co si vyberu je rycí hrod od Tamiye "Fine Engraving Blade 0,3 mm". K němu si ale musím dokoupit i držák, který nemám. Skoro před odesláním objednávky nalézám i samostatnou sadu pěti čepelek podobného tvaru, jako má můj starý rycí nůž - Modeler´s Knife Pro - Scriber. Neuvádí tady šířku, ale za 140,- to přihazuji. Držák již mám z minula. Dodám ještě něco štětců - těch je furt málo a objednávám.

Za chvíli je vše doma:

rydla.jpg

Zleva: plochý skalpel na seříznutí otřepů, nebo pozitivního rytí, rycí jehla a uprostřed původní rycí nůž se šířkou čepele 0,5 mm. Vpravo od něj je na starém oranžovém držáku nový rycí nůž, který má šířku o něco větší než 0,3 mm. Úplně vpravo je pak poslední přírůstek - rycí hrot šířky 0,3 mm s držákem - vše od Tamiya. Hrot s držákem nejsou z nejlevnějších, ale jak znám obsah mého kitníku, asi je ještě mockrát využiju :)

f15-ve-stavbe.jpg

Hned na začátku rytí je mi jasné, že vše nepřeryju. Je tu hromada malých otvorů nepravidelných tvarů, které nedokážu přerýt ani jehlou, ani rydlem. Mám sice hromadu šablon, ale jen pár rozměrů mezi nimi najdu shodných. A tak se rozhoduji přerýt jen základ a zbytek nechat v pozitivu. Nejdu s modelem na soutěž a pokud se to nepovede na 100%, nevadí, stejně se na to bude prášit v pokoji na stěně...

f15-v-surfu.jpg

Po základním rytí jde vše do surfu, který odhaluje nedokonalosti, které znovu tmelím a přerývám...

Prohlížím si na youtube stavbu f-15 v 1:72 G.W.H. od Plasma. Zjišťuji, že i v menším měřítku má model podstatně více detailů, než tato čtvrtka. Nedá se nic dělat, bude to prostě méně detailní. Až se prokoušu historickýma kouskama, snad se dostanu k něčemu lépe propracovanému :) A že mi už v kitníku nové kousky leží!

kamuflaz.jpg

Kamufláž

lakovani-trysek.jpg

S pistolí se jako obvykle peru. Navíc se mi nějak špatně pracuje s barvami od MIGu. Ač jsem na ně nedal dopustit, nyní se mi barva "sráží" a i na surfu (Mr. Primer Surfacer 1000) se chová, jako by byla nanesena na mastný povrch. Aby se slila, musím ji dát více a pak to zase dělá extra hrubou vrstvu. Nevím, co se změnilo. Nakonec barva končí v koši... Takže stínování rytí černou barvou pod hlavní barvou se zalévá a není skoro vidět.

Stejný problém mám i s černym MIG surfacerem - sráží se a stéká. Zlatý Mr. Primer! No co, model nejde na soutěž, bude to tak stačit.
No a tady je výsledek:

img_4092.jpg

img_4093.jpg

img_4094.jpg

img_4095.jpg

img_4097.jpg

Na a protože mám těch stařešinů málo, vytuhuju z kitníku další prastarý kousek. F-14A od Academy Minicraft z roku 1988 - tedy o celých jedenáct let později, než dokončená F15ka. A když se tak dívám na videa z její stavby, čeká mne asi pěkná sochařina!

img_4102.jpg

 

Vytisknout stránku Vytisknout stránku6. 1. 2022, 20:51, zobrazeno 975x, dnes 0x
0.0 0Hodnocení